#ASK Marcel Kollen

Voor de rubriek #ASK stellen we een aantal vragen aan een boeiend persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze keer stellen we een aantal vragen aan Marcel Kollen, de CEO en initiatiefnemer van Rotterdam Photo. 


Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het organiseren van een fotografiefestival? 

Het begint natuurlijk met een idee dat uitgewerkt moet worden tot een gedegen projectplan. Voor Rotterdam Photo werken wij ook altijd met een maatschappelijk geëngageerd thema dat breed interpreteerbaar moet zijn voor fotografen. Het idee hierbij is dat er zoveel mogelijk fotografen mee kunnen doen. Daarna is het van belang dat de financiën rond komen, met behulp van subsidies, fondsen, sponsoren en partners. Daarin zit ook een stukje ondernemersrisico, bijvoorbeeld in de kaartverkoop. In principe beginnen wij bijna een jaar voorafgaand aan het festival al te werken aan de volgende editie. In ons geval werken wij ook met een open call. We zetten een internationale oproep uit naar fotografen waarin we hen uitnodigen om hun werk in te zenden. Hieruit kiest een jury de beste projecten, de projecten die het best bij het gekozen thema passen. Daarna begint het programmeren. De fotografie, maar ook het randprogramma. Denk aan sprekers, muzikanten, dj’s, foodtrucks enzovoort. Tegelijkertijd worden de vergunningen voor de locatie aangevraagd en worden de exposities inhoudelijk verder ontworpen en voorbereid. Ongeveer 3 maanden voorafgaand van het festival begint ook de promotie en het communicatietraject. Dan updaten we de website, en delen we informatie via advertenties, social media, posters en flyers. Als laatste begint de echte productiefase, waar de hardware wordt besteld en het terrein wordt ingericht. En dan zijn er natuurlijk nog de showdagen zelf, en de evaluatie achteraf met alle benodigde administratie. 

Waar haal je het meeste plezier uit? 

Een evenement organiseren is altijd heel veel werk, waarbij je met een team heel hard aan iets werkt voor een langere tijd. Het begint met een idee en dan staat het er op een bepaald moment. En dat is waar je een kick uit krijgt. Je wordt echt blij als het er staat zoals je het ooit voor je zag. Daarnaast vind ik het super leuk om de fotoselecties te doen. Dit is inhoudelijk en visueel ontzettend interessant. 

Wat was de grootste uitdaging die je hebt meegemaakt tijdens de organisatie? 

Elk jaar sta je weer voor nieuwe uitdagingen: krijg je de financiën wel rond, lukt het met de vergunning? De laatste twee jaar speelt natuurlijk ook de pandemie: kunnen we het evenement überhaupt organiseren en welke aanpassingen moeten we hiervoor doen?

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven? 

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en vind het een interessante en dynamische stad. Naast de diverse evenementen die ik in Rotterdam organiseer maak ik ook veel interessante fotoreportages, opdrachten en boeken over de stad Rotterdam. 

Waar kijk je het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week? 

Eigenlijk ben ik tijdens Rotterdam Photo zelf vaak te druk om andere evenementen tijdens Rotterdam Art Week te bekijken, maar Tec Art en AVL Mundo hebben altijd toffe exposities en projecten. Meestal hebben die een beetje een rauw randje en daar hou ik van. Dat vind ik ook goed bij Rotterdam passen. 

Magazine