Richard Hutten

#ASK Richard Hutten

Voor de rubriek #ASK stellen we een aantal vragen aan een boeiend persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze week is dat designer Richard Hutten. Van zijn beroemde Dombo beker voor Gispen werden maar liefst een miljoen exemplaren verkocht en zijn designs zijn onder meer te zien in het MoMA in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

Richard Hutten

Je ontwerpen worden steevast omschreven als grappig, fantasierijk, onconventioneel en speels, maar zijn altijd functioneel. Op welk ontwerp ben je zelf het meest trots?
Deze vraag kan ik niet beantwoorden. Dat is hetzelfde als aan mij vragen van welke van mijn kinderen ik het meeste hou. Ik ben trots op ze allemaal, maar wel om verschillende redenen. En de mooiste moeten nog komen.

Is er een project waar je in het bijzonder veel plezier aan beleefd hebt?
Eén leuk klein projectje is een glas object, gemaakt in Murano Venetië. Curator Luca Nichetto heeft mij gevraagd om met een oude glass techniek een object te maken. In eerste instantie wou ik een vaas maken, maar nu is het iets geworden zonder functie. Maar het is een waanzinnig spectaculair object geworden, en het maak proces was echt heel erg plezierig. In September zal het gelanceerd worden tijdens de Finissage van de [Architecture] biennale in Venetië. Dit is het soort projecten waarom ik kunstenaar/ontwerper ben geworden. Het is heel erg leuk om te doen. Creëren is spelen en dit was een leuk spelletje.

Richard Hutten, Layers Cloud.

Je begon je designstudio in 1991. Sinds die tijd ontwerp je niet alleen meer meubels, maar ook sieraden, postzegels, architectuur enzovoort. Hoe is het designlandschap sinds die tijd veranderd volgens jou?
Toen ik in 1991 begon moest ik nog uitleggen aan mensen wat design was. Inmiddels weet iedereen dat. Daarnaast is design inmiddels volledig als volwaardige kunstvorm geaccepteerd, en volgens sommigen zelfs de belangrijkste kunstvorm geworden.

Hoe zou je jouw band met Rotterdam beschrijven?
Na 30 jaar in Rotterdam noem ik mezelf wel echt een Rotterdammer. Ik hou van de stad en ik vind het geweldig hoe de stad zich ontwikkelt en vernieuwt. Mijn studio ligt in het M4H gebied. Toen ik mij daar in 1993 vestigde waren Joep van Lieshout en ik de enige die durfden. Inmiddels is het hele gebied tot creatief makersgebied omgevormd, met plekken als het Steurgebouw waar gelukkig nog steeds wat ruwe randjes zijn te vinden.

Richard Hutten, Cloud Chair.

In het Steurgebouw is tijdens Rotterdam Art Week ook werk te zien van de jonge designer Boris Maas, op jouw uitnodiging. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Gilbert Cutessi heeft vorig jaar een aantal van mijn lampen gekocht voor zijn Steurgebouw. Dit jaar vroeg hij mij of ik niet een jonge Rotterdamse ontwerper kende die daarnaast kon exposeren tijdens de Rotterdamse Art week. Ik moet meteen aan Boris Maas denken. Twee jaar geleden heb ik hem een prijs gegeven. Hij maakt geëngageerd werk wat ook nog eens heel erg mooi is.

Het Steurgebouw opent tijdens Rotterdam Art Week haar deuren voor het publiek, dus dat komt goed uit. Waar kijk je het meest naar uit tijdens de komende Rotterdam Art Week?
Het meest verheug ik me op spontane ontmoetingen met allerlei kunstliefhebbers en makers.

Magazine